Announcement

Hent Shroomi - Over 200 svampe

Hent den nye Shroomi app og få mere end 200 svampe. Fås både til iPhone og Android.

Close
Blankstokket Huesvamp

Blankstokket Huesvamp

Mycena vitilis

  • Kategori:

  • Mycenaceae

  • Status:

  • Uspiselig
  • Uspiselig

  • Sted:

  • Løvskov
  • Løvskov


Gode Kendetegn hos Blankstokket Huesvamp

Maj-januar – Løvskov  – Hat 0,5-2 cm

Gråbrun huesvamp med glat stok

Om Svampen

Blankstokket Huesvamp er almindelig i Danmark og er uspiselig. Den er desuden for lille til give noget til madlavningen. Dette gælder for mange af de mindre svampe i Danmark.

Svampen kendes på engelsk under navnet Snapping Bonnet. Den kendes ikke typisk under andre navne end dette og sit navn på latin – Mycena vitilis.

Svampens Struktur

Hatten bliver kun op til ca. 2 cm bred. Svampen er altså meget lille. Hatten starter som konisk eller klokkeformet, men bliver udbredt hos ældre svampe. Farven er typisk gråbrun, men kan variere en smule. Overfladen er som regel en smule fedtet og lamellerne er smalt tilhæftede.

Stokken er glat og hvidlig, som har været med til at give svampen sit navn.

Lugt og Smag hos Blankstokket Huesvamp

Svampen har ingen udpræget lugt eller smag.

Voksested og sæson

Svampen vokser i løvskov, hvor den findes sammen med bøg og eg. Den kan en sjælden gang godt findes sammen med gran i nåleskov. Du finder den i skovbunden sammen med blade i fugtige områder. Der er registreret fund i hele landet og du kan derfor støde på den i de fleste skovområder.

Den vokser typisk i længere tid end andre svampe og sæsonen strækker sig fra maj til januar. Der er dog klart registreret flest fund fra september til november, som er den primære svampesæson.

Forvekslinger hos Blankstokket Huesvamp

De primære forvekslinger findes hos andre huesvampe. Generelt er huesvampe små svampe med tynde stokke, som relativt let kan genkendes i skovbunden.

Mangestribet Huesvamp kan ligne, men denne har flere hele lameller og kan have flere pink nuancer. Generelt kan farverne dog variere.

En anden nævnt forveksling er Jod-Huesvamp. De kan bedst adskilles ved at kigge på lamellerne, hvor Jod-Huesvamp har tættere lameller end Blankstokket Huesvamp.

Billeder er frigivet under CC3.0:

Billede 1 –  Arne Aronsen

Billede 2 – Charlie Jackson

Billede 3 – Wlodzimierz

Flere billeder
Blankstokket Huesvampe svampe Blankstokket Huesvamp hat
shroomi app

Seneste opskrifter med alle svampe